fredag, maj 30

Slöjdlärare i linköping?

Sitter nu på tåget påväg till Linköping. Tågresor är trevligt tycker jag. De är så skönt befriade från vardagslunk. Man kan göra vad man vill ett tag utan att behöva känna dåligt samvete över vad man egentligen BORDE göra. Tankarna vandrar iväg och samtidigt som man rör sig i hög hastighet sitter man alldeles stilla. Det finns en schysst motsägelse i det där. Mina tankar under denna tågresa kretsar bland annat kring resans mål: Jag ska besöka Linköpings Universitet och den öppet hus-dag som de anordnar för nya studenter. Jag har ju sökt till deras träslöjdslärar-utbildning. Kan det vara ett framtidsyrke? Kanske. Hoppas få svar på det i helgen.

Är lite rädd att en utbildad träslöjdslärare måste lära ut tråkigheter som sandpappring och att såga med bandsåg i torrt, dött och tråkigt virke... Det är ju inte DET jag vill hålla på med. Färskt virke is the shit! Sandpappra smörknivar kan nog döda vilket slöjdintresse som helst. Så jag hoppas att man får utforma sin egen utlärning så att jag får förmedla den sköna slöjdarkänslan till framtida elever!
Det lär väl visa sig denna helg hoppas jag. Tänk om det är slöjdlärare jag ska bli? Det vore kul att få ägna sig åt det på heltid, även om det då blir mer lära ut än skapa själv. Tror jag. Eller tröttnar man då? Frågorna är många och svaren är lika få som barren i ett lövträd. Men på sätt och vis kan det kanske inte bli värre än det är nu iallafall. Mitt nuvarande jobb är varken roligt eller särskillt utvecklande... Jag sitter i en kundservice åt ett av Sveriges större elbolag. Känns som att jag kan det nu, nya utmaningar tack...

Framme.
Blev väl mottagen av gamla bekanta. Nattkvartar hos Sten Kullberg, som driver företaget Geodesign -de har en riktigt smart lösning för översvämningsskydd -kolla här!
Stan känns väl sådär. Jag är van vid Uppsala, som känns äldre och vackrare, men det är ju bara första intrycket, det kan förändras om jag flyttar hit.

På hemväg.
Tja. Jag fick inte se slöjdlokalerna men dom som presenterade utbildningen kändes bra. Nu hänger det på om jag kommer in, vilket jag tror att jag gör, och så det slutgiltiga beslutet... ska jag använda mina sista CSN-pengar till detta? Kanske... Fick inget svar på hur det var med vilken typ av träslöjd man ”ska” lära ut som lärare i ämnet...

måndag, maj 5

Hur gör man en snygg och funktionell hemsida?

Tillåt mig avvika från denna hemsidas huvudämne för en stund. Jag tänkte skriva ner lite om själva hemsidan istället. Kanske kan någon ha nytta av erfarenheterna. Jag är inte särskilt bra på det här med hemside-snickrande egentligen, men med rätt verktyg och rätt vänner kommer man långt! Jag använder en Macintosh ”Macbook”-dator och ett nybörjarprogram som heter Iweb. Det är ett program som är uppbyggt på ”mallar” -så om man vill kan man bara helt enkelt stoppa in bilder och texter på dom platser där mallen säger att man ska göra det. Men jag ville ju ha en lite personligare sida än så. Och då måste man börja fixa och grejja lite. Bilder ska fotas, photoshop-fixas och läggas in. Texter ska skrivas.
Och så bör man förstås se till att sidan är lätt att hitta på och lätt att läsa.

Det finns inget stöd för gästbok i iweb, men man kan fixa en gästbok på www.gastbok.net och sen stoppa in den på sin sida. Hur? Jo man behöver programmet ”iweb enhancer” som man kan hitta genom att på www.versiontracker.com. Det medföljer sedan en liten beskrivning hur man går tillväga. Det finns mycket annat roligt man kan förgylla sin sida med också som inte ingår i Iweb. Mycket erbjuds gratis på nätet så surfa runt lite och leta vetja! :-)

En annan sak som är viktig när det gäller hemsidor är ju att den ska va lätt att hitta. Sökmotoroptimering kallas det man måste ägna sig åt. Några snabba tips: Använd inte specialtecken eller svenska bokstäver som å ä ö i sidrubriker. (Då förvandlar Iweb rubrikerna till filnamn som syns i webläsaren av typen ”sdlfksdklj23lk34534333.htm och DET är inte så sökbart...
Se till att många av dina vänner och likasinnade länkar till din hemsida från sina hemsidor och bloggar. Kanske till och med eventuella konkurrenter? Båda vinner nämligen på att länkas till, eftersom sökmotorer tycker bra om sidor som många andra hemsidor länkar till.... Det finns också ”webringar” man kan gå med i (se www.webring.com eller www.ringsurf.com), och register med listor på hemsidor uppdelat i kategorier, exempelvis www.svenskalinks.se.

Sen ska du absolut skaffa dig ett konto hos www.google.com, och läsa på om hur man kan använda google analytics och deras webmaster-verktyg, som är användbart för att förstå vilka som hittar din hemsida och varför dom gör det. Googles verktyg och analytics kräver att du stoppar in lite html-kod på din sida, men det fixar du lätt med iweb-enhancer som jag skrev om längre upp.

Slutligen. Om du funderar över något, ska du ta kontakt med den där gamla vännen/klasskamraten som var så jäkla duktig på datorer och så ber du helt enkelt denne om hjälp. I mitt fall heter kompisen Simon Bohlin och gör medarbetarenkäter på webben åt www.Zondera.com. Han ska ha ett stort tack för hjälpen!

När man suttit framför sin dator och följt alla mina ovanstående tips så är det dags för det slutgiltiga tipset. Om ögonen börjar bli fyrkantiga så finns ett bra sätt att vila dem på... Läs slutet, klicka här...